Множество световни лидери и държавни ръководители са укривали имущества, средства в офшорни компании, за да избегнат плащане на данъци. Това разкрива разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, наречено Pandora Papers. То се базира на около 11,9 милиона документи от 14 компании за финансови услуги в Панама, Белиз, Кипър, Обединените арабски емирства, Сингапур, Швейцария и разкрива истинските притежатели на над 29 000 офшорни компании.

Около 35 настоящи и бивши политици и повече от 300 държавни служители са свързани с въпросните офшорни компании, пише BBC.

Кралят на Йордания например тайно е натрупал 70 милиона британски лири от имоти във Великобритания и САЩ. Бившият премиер на Обединеното кралство Тони Блеър и съпругата му са си спестили 312 000 британски лири, когато купуват офис в Лондон. Той купува офшорка, която притежава сградата.

Изтеклите данни свързват руския президент Владимир Путин с тайни активи в Монако.

Един от най-скандалните случаи е чешкият премиер Андрей Бабиш, който е изправен пред избори по-късно тази седмица. Той не е декларирал офшорна инвестиционна компания, използвана за закупуване на две вили за 15 милиона евро в южната част на Франция. Това понякога се прави в името на сигурността и личното пространство на купувача и не се счита за незаконно. Бабиш обаче, ще трябва да обяснява защо е използвал скрити структури за придобиването на имоти, които могат да се купят чрез директна сделка. Според разследването няма някакви очевидни данъчни облаги от схемата. Изглежда Бабиш не е декларирал имотите или компаниите си пред министерството на правосъдието в Прага.

Недвижими имоти за около 100 милиона долара пък притежава йорданският крал Абдула II според документите. 11-годишният син на президента на Азербайджан Илхам Алииев - Хайдар, е собственик на имоти в Лондон за около 44 милиона долара.

В списъка с дялове в офшорни компании или сключвани сделки чрез такива структури, са още президентът на Украйна Володимир Зеленски, колегите му от Кипър и Кения.

В карта на сайта на организацията, която показва от кои страни са тези политици, България също е отбелязана.

По разкритията работят около 600 журналисти от медии като BBC, The Guardian и Washington Post.