Франция ще започне да събира данък върху приходите на големите технологични компании още през тази година, след като международните преговори за облога се провалиха, съобщи финансовият министър на страната в сряда, цитиран от Politico.

"Ако няма споразумение в рамките на ОИСР тази есен, ще започне да действа национален данък", заяви Бруно льо Мер в разговор с репортери след среща на финансовите министри на Г20.

Връщането на данъка ще разгневи Вашингтон и може да предизвика ответен отговор, който да включва мита - в момент, в който втората вълна Covid-19 заплашва икономическото възстановяване.

ОИСР заяви в понеделник, че е нужно повече време за постигане на политическа сделка за дигиталния данък. Вашингтон иска данъчния режим да бъде доброволен - позиция, която не се харесва на Париж.

Франция временно постави на трупчета проекта за данък през януари, надявайки се на сделка тази година. Париж обаче ще го въведе през декември, ако скоро няма сделка. "Няма да имаме [ОИСР] сделка през януари, февруари, март или април. Трябва ли да приемем, че големите победители в икономическата криза, дигиталните гиганти, ще продължават да плащат по-малко данъци от останалите компании? Моят отговор е: не. Три пъти не", заяви льо Мер.

ОИСР: В случай на нова търговска война ще бъдат заличени $100 милиарда

ОИСР: В случай на нова търговска война ще бъдат заличени $100 милиарда

До това може да се стигне, ако държавите не се разберат за единна минимална ставка на международния корпоративен данък