Без нови споразумения за данъчни облекчения при международната търговия, светът може да изпадне в нова глобална търговска война, предупредиха от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Подобен сценарий може да струва 1% от глобалния брутен продукт, прогнозират от институцията.

В края на миналата седмица почти 140 държави се споразумяха да удължат разговорите, след като пандемията и президентските избори в САЩ попариха надеждите до данъчно споразумение да се стигне преди края на годината.

Целта пред въпросните страни ще е да осъвременят облагането помежду си и да попречат гиганти като Google, Facebook или Amazon да декларират данъците си в данъчни убежища като Ирландия. Ако това се провали, съществува възможността всяко правителство да имплементира отделни дигитални данъци.

ОИСР: Коронавирусът причини най-тежката рецесия от век насам

ОИСР: Коронавирусът причини най-тежката рецесия от век насам

Ако се наблюдава втора вълна, икономиките в еврозоната ще се сринат с 11,5%

В момента расте натискът върху големите международни компании, които са обвинявани, че не плащат справедлив данъчен размер. Причината за това е, че политиците по света отново искат да харчат гигантски суми пари и се опитват да съберат пари отвсякъде.

"В най-лошия случай, диспутите между отделните държави може да понижат глобалния брутен продукт с над 1%", изтъкват от ОИСР. Ако бъде приет глобален предложеният глобален минимален данък, това ще увеличи приходите от корпоративните данъци по света с между 1,9 и 3,2%, което е между 50 и 80 млрд. долара годишно.

ОИСР: Възстановяването от епидемията ще отнеме години

ОИСР: Възстановяването от епидемията ще отнеме години

Шокът от Covid-19 нанесе повече щети от финансовата криза и 9/11

Според тях, сумата може да набъбне до 100 млрд. долара, ако се изключи съществуващият данъчен минимум на печалбите от чужбина на американските компании, който формира 4% от глобалния корпоративен данък.

Тепърва обаче трябва да се постигне договореност за обхвата на компаниите, които да попадат под ударите на новата ставка.