Ще отнеме години на света, за да се възстанови от пандемията, предупреди Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Генералният секретар Анхел Гурия посочва още, че "икономическият шок вече е по-голям, отколкото финансовата криза", както и че вярването, че икономиките ще се възстановят бързо са "празни надежди".

Скорошното предупреждение на организацията, че коронавирусът може да намали наполовина световния растеж до 1,5%, вече звучи "твърде оптимистично", казва пред BBC Гурия. Той призова правителствата "да скъсат правилата за разходите", за да осигурят бързи проби и лечение за Covid-19.

Макар че броят на фалитите и загубените работни места остава неясен засега, Гурия твърди, че страните ще трябва да работят по възстановяване на икономиката години наред. По-рано днес социалният министър на България Деница Сачева заяви, че по 1 300 българи губят работата си всеки ден.

Гурия посочи още, че най-големите икономики в света ще изпаднат в рецесия през следващите месеци. Рецесията е две последователния тримесечия на свиване на икономиката.

"Дори и рецесията да не обхване целия свят, ще имаме или стагнация, или отрицателен растеж в редица икономики, включително в някои от по-големите", допълва той.

Икономическата несигурност, която епидемията създава, вкарва икономиките в по-голям шок, отколкото терористичните атаки от 11 септември или финансовата криза от 2008 г.

"Причината е, че знаем колко време ще ни отнеме, за да възстановим безработицата на сегашните нива, тъй като не знаем и колко ще останат без работа. Не знаем и какво ще отнеме, за да изправим на крака стотиците хиляди малки и средни предприятия, които сега страдат".

Гурия призова правителствата да скъсат настоящите бюджетни рамки и "да използват всичко възможно", за да се справят с кризата. Разбира се, предупреди той, натрупването на още дълг ще натежи над страните, които вече са сериозно задлъжнели. България не е сред тях - правителственият дълг на страната ни е едва една пета от икономиката.

Само преди седмици членовете на G20 смятаха, че възстановяването ще е под формата на буквата V - кратко, но остро свиване, последвано от бързо възстановяване. "Още тогава това бяха празни надежди", смята той.

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Икономиката: В трагедията на коронавируса и след това

Ако оптималната цел на мерките днес е да запазим здравето на по-възрастните, трябва да помислим и в каква среда ще живеят те след пандемията