Пандемията от коронавирус доведе до тай тежката рецесия от почти век и причинява сериозен проблем за здравето на хората, заетостта и благосъстоянието им, посочват от Организацията за икономическо сътрудничество и взаимопомощ в последното издание на икономическите си прогнози.

Според тях, с размразяването на икономиките, тяхното възстановяване все още е несигурно и зависи от появата на втора вълна на болестта. От организацията разработват два сценария - на създаване на ваксина и на втора вълна от коронавирус.

Защо може да видим летен срив на пазарите?

Защо може да видим летен срив на пазарите?

Дали този юли или август ще донесат болка на инвеститорите?

Във втория, ако стопанствата отново бъдат затворени, производството ще спадне със 7,6% до края на годината, преди да нарасне с 2,8% през 2021 г. "По време на пика си, безработицата в икономиките от ОИСР ще е над два пъти по-висока, отколкото беше преди разразяването на болестта, и малко работни места ще бъдат възстановени догодина", пишат от самата организация.

Прогнозата им е, че икономическата активност при липса на втора вълна ще спадне с 6% в страните от организацията, а безработицата ще нарасне почти двойно - до близо 10%. Според институцията, най-тежко ще засегнати от продължителното затваряне ще са страните в Европа, като в еврозоната БВП ще се срине с 11,5%, ако се появи втора вълна. Дори и да няма такава, то ще спадне с 9%, в САЩ - с 8,5%, а Япония - със 7,3%.

Ударът върху развиващите се икономики като Бразилия, Русия и Южна Африка ще е от съответно 9,1, 10 и 8,2%, ако се наблюдава втора вълна и от 7,4, 8 и 7,5%, ако тя остане само една. В Китай и Индия рецесията ще е по-умерена - от 2,6 и 3,7%, ако има само еднократно проявление на заболяването.

Икономиката на Великобритания записа невиждан срив през март

Икономиката на Великобритания записа невиждан срив през март

Почти със сигурност страната се запътва към рецесия

"И в двата сценария възстановяването, след първоначалното бързо възстановяване на икономическата активност, ще отнеме дълго време, за да може производството да се върне на равнището си преди пандемията, а кризата ще остави дълготрайни белези", посочват от ОИСР.