Всеки връх или дъно се тества. Това е основно правило и принцип в техническия анализ. И точно такива тестове наблюдаваме в момента на щатските пазари. Индексите направо полудяха. Налице е пълна дисконекция между икономиката и акциите. И този факт все по-често се споменава от водещи експерти.

В момента всички пътища изглежда, че водят в една посока - нагоре. Индексът S&P 500 е на 5% от историческия си връх от февруари, докато технологичният Nasdaq достигна нов исторически рекорди в началото на юни! И това всичкото в среда на толкова много прогнози за криза на световната икономика, следствие на пандемията и до голяма степен благодарение на рекордните стимули на централните банки и правителствата. Но... инвеститорите трябва да са нащрек, поне според Майк Ларсън, старши анализатор в Weiss Ratings. Той заяви, че никога не е виждал нещо подобно.

"Това е най-голямото прекъсване на връзката между пазарите и действителността, което мога да си спомня да съм виждал през почти четвърт век, откакто съм активен на пазарите", каза той. "Не мога да си спомня време, когато да сме виждали такава дисконекция между случващото се на Main Street и Wall Street, но и това, което се случва във фундамента, който обикновено влияе на фондовите пазар".

Ларсън каза, че няма вероятност да видим V-образна форма на възстановяване на икономиката. Дори ситуации, които преди това караха пазарите да треперят - като например напрежението между САЩ и Китай, в момента не оказват никакво въздействие.

"Виждаме ясен и очевиден разпад в тази връзка и въпреки това пазарите почти не мигнаха", допълни Ларсън.

Пазарите също пренебрегнаха протестите за убийството на Джордж Флойд от полицията и последвалото насилие, което обхвана градовете в цялата страна.

"Трудно е като американец, още по-малко като анализатор или инвеститор, да гледам какво се случва на Main Street през последната седмица и да не вярвам, че това ще има сериозни последствия по отношение на апетита към риск или траекторията на икономическо възстановяване и/или дългосрочно въздействие върху обществото."

Експертите, които предупреждават инвеститорите, са много и не се ограничават само до Ларсън.

Инвеститорите винаги трябва да се изнервят, когато започнат да правят твърде много пари твърде лесно и бързо, според Бен Инкър и Джеръми Грантам от GMO.

"Несигурността рядко е била по-висока... странно, пазарът на акции не го отразява", предупреждава Инкър, ръководител на разпределението на активите на компанията, добавяйки, че GMO e намалил експозицията си към акции в своята водеща стратегия за разпределение от 55% през март до само 25% до края на април.

"Ние сме в топ 10% от историческото съотношение на печалба и цена за S&P спрямо предишните печалби и едновременно сме в най-лошите 10% от икономическите ситуации, вероятно дори и най-лошите 1%!", добавя Грантам, съосновател на компанията.

След травмата от последните няколко месеца икономическите рискове едва ли се нуждаят от много повтаряне, но тъй като пазарите растат, поне си заслужава да се запомнят. Сред тях са: масова безработица, големи корпоративни фалити, продължителен икономически спад, граждански вълнения, търсене на ваксина, която отнема много повече време, отколкото хората се надяват, или която е по-малко успешна, отколкото хората се надяват. Както добавя Грантам: "За повечето вируси така и никога не са били намерини ефикасни ваксини, а за ефикасни ваксини за вирус са били нужни доста повече от пет години и когато са били разработени са били само частично успешни".

Експертът припомня, че дори преди кризата да удари, икономиката се справяше с дългосрочни проблеми, включително изменение на климата, забавяне на растежа на населението в развития свят, забавяне на нарастването на производителността и, в САЩ, рекордни нива на публичен и корпоративен дълг.

Нищо от това не би имало толкова голямо значение, ако цените на акциите бяха ниски и предлагаха на инвеститорите добра граница на безопасност, добавят те. Но те не са. Индексът на сините чипове S&P 500 се повиши с 38% от най-ниските си нива през март, а този на по-малките компании - Russell 2000, добави 43%.

Инвеститорите се радват на еквивалентна доходност на няколко добри години, за няколко седмици, отбелязват от GMO.

Защо лятото може да доведе до рязка обезценка при акциите?

Историята има склонност да се повтаря. Поне на такова мнение са техническите анализатори. В светлината на това, че основните щатски индекси са при или близо до историческите си рекорди, то можем да се обърнем към това какво се е случвало в исторически план в подобни ситуации.

Например при намирането на пикови стойности на индекса S&P 500 от 2000 и 2007-ма година, видяхме една и съща конфигурация и поведение. За съжаление на инвеститорите, те бяха последвани от сериозни загуби след последвалите пробиви на дъната. А сега дори не са нужни пробиви на дъната. Само понижение до дъното през март, би било равносилно на понижение на индексите с около 30%!

И макар сега ситуацията да е много по-различна, а причината за кризата е от друг характер в сравнение с посочените два върха за индекса, приликите могат да са доста притеснителни.

Видяхме исторически връх през февруари; бърз и рязък срив, следствие на пандемията през март, който отне 35% от стойността на индекса; последвало силно възстановяване, което тече и в момента и е с цел върховете от февруари. Въпросът е, че ако не видим пробив на върха (специално при S&P 500, защото Nasdaq вече отбеляза нови върхове), при това траен такъв, то сценариите от миналото е възможно да се материализират отново.

Или следващите два летни месеца могат да са критични за инвеститорите на фондовите пазари.

Всъщност в исторически план август месец е един от най-волатилните за щатските пазари. Като пример мога да посоча осмия месец на 2015-та година, когато индексът реализира сериозно понижение. Тогава първоизточник бе Китай. Сега косвено, отново Китай е в основата на кризата с коронавируса...

Между 2009 и 2016-та година индексът на сините чипове Ѕ&Р 500 е губил средно 6% през осмия месец на годината. Тази статистика до голяма степен е и в основата на популярното правила "продавай през май и си почивай".

Дали този юли или август ще донесат болка на инвеститорите, предстои да видим. При всички положения обаче е добре да вземете предвид предупрежденията на експертите и да имате "две наум", когато инвестирате на международните пазари.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.