Дни преди срещата между Байдън и Путин на 16 юни в Женева, Пентагонът обяви военна помощ за Украйна в размер на 150 милиона долара, за да помогне за "укрепване на границите ѝ срещу Русия", предаде Zero Hedge.

Средствата ще бъдат похарчени за различни цели. От една страна, те ще отидат за "обучение, оборудване и консултантски услуги, за подпомагане на украинските сили в усилията им да запазят териториалната цялост на страната, да поддържат нейните граници и да подобрят оперативната съвместимост с НАТО".

От друга, сумата ще бъде разходвана за "противоартилерийски радари, безпилотни въздушни системи, комуникационни устройства, електронни и медицински системи."

Сумите идват като "награда" за Украйна за антикорупционните усилия в страната, а извънредното финансиране е отпуснато на Пентагона от Конгреса. То е част от разходите за фискалната 2021 г. Самата Украйна ускори усилията си да се присъедини към НАТО. Това наистина може да се случи по-бързо от очакваното, предвид очевидната подкрепа на САЩ.

Във всеки случай, осигуряването на военна подкрепа едва ли е добра новина в светлината на разговорите между Байдън и Путин. Трябва да припомним, че отношенията между двете страни бяха обтегнати, след като по-рано тази година президентът на САЩ нарече руския си колега "убиец".