Полша стана поредната държава, която легализира продажбата на марихуана за медицински цели. Аптеките в страната вече ще могат да продават канабис, след като влезе в сила законодателство, регулиращо медицинската марихуана, съобщава държавната информационна агенция.

Съгласно новите правила канабисът от внесени растения може да се използва за производство на лекарства с рецепта в полските аптеки. Този вид лекарство обаче трябва първо да бъде регистрирано в Службата за регистрация на лекарствени продукти.

Според експерти един грам медицинска марихуана ще струва 50-60 злоти (между 14 и 16.5 евро), докато цената на месечен курс на лечение ще бъде около 2000 злоти (471.5 евро).

Полша е една от малкото държави в Европа и първата в Източна Европа, която легализира марихуаната. Холандия и Испания са най-либерални в това отношение, като канабисът е частично разрешен. 

В Скандинавия, Франция, Обединеното кралство и източната част на континента (включително Балтийските държави) той е строго забранен.  

Полската фармацевтична камара заяви, че фармацевтите са готови да приготвят лекарства, базирани на канабис. Те ще могат да преминат през специални курсове, ако се нуждаят от допълнително обучение.

"Предвид факта, че в Полша има близо 15 000 аптеки, огромно мнозинство е оторизирано да взема лекарства с рецепта - това е около 90%", заяви говорител на фармацевтичното сдружение.

"Изчислено е, че до 300 000 пациенти могат да получат достъп до медицинско лечение с марихуана", казват от камарата.

Подлежащите на лечение условия включват хронична болка, предизвикано от химиотерапия гадене, симптоми на спастичност при множествена склероза и устойчива на лекарства епилепсия.