Унгарският министър на външните работи Петер Сиярто заяви, че предложеното от Европейската комисия ограничение на цените на руския газ ще доведе до незабавно спиране на доставките му за Европа, съобщи Reuters.

По думите на Сиярто, това предложение противоречи на интересите на Унгария и Европа.

Малко по-рано източник в ЕК е коментирал, че повечето държави от ЕС сега едва ли ще подкрепят идеята за определяне на ценови лимит за доставките на руски газ.

Днес ще се проведе извънреден съвет на енергийните министри на ЕС, на който, на който е възможно да бъде обсъден въпросът за ограничаване на цените на руския тръбопроводен газ.

На 2 септември стана известно, че страните от Г-7 вече са решили да въведат "таван" на цените на руския петрол. Цената му се предвижда да бъде ограничена от 5 декември, а на петролните продукти - от 5 февруари 2023 година.

Елизабет Розенберг, помощник на министъра на финансите на САЩ, обясни, че цифрата ще бъде определена на "пазарни нива". От нея обаче ще бъде приспадната рисковата премия - стойността, възникнала след началото на конфликта в Украйна и налагането на ембарго върху енергийните ресурси от Москва.

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Politico: ЕК обмисля ограничаване на цената на руския газ

Предлаганият "таван" е драстично по-нисък от настоящите пазарни цени