Франция призова за въвеждане на таван на доставките на природен газ от Русия, съобщи Politico. Документ, разработен от Европейската комисия (ЕК), който още не е обявен официално, предвижда да бъде поставен "таван" на цената на газа по тръбопроводи от Русия, на ниво от 50 евро за 1 MWh. В същото време самата ЕК нарича подобна мярка "рискована". Инициативата, според белгийското издание, ще бъде обсъдена от представители на страните от Европейския съюз (ЕС) днес.

Вчера цената на фючърсите за газ за октомври на газовия хъб TTF в Нидерландия беше 220 евро за MWh. Това означава, че предложеното ниво на цената на газа "е по-малко от една пета от текущата спотова цена". В документа, по данни на изданието, се съдържа предупреждание, че този ход би бил "рискован" и "ЕС трябва да бъде готов, че Русия може незабавно да спре всички доставки на газ", за да "отмъсти".

Politico пише, че Испания обмисля предложението, а Германия също е "заела по-предпазлива позиция". Говорител на германското Министерство на икономиката коментира, че Берлин иска да създаде национална експертна комисия, която да проучи "най-разумния подход" за ограничаване на цените на газа. Politico пише, че подобен ход "би забавил всякакви бързи мерки по въпроса в целия ЕС".

Лорънс Буун от Министерството на външните работи на Франция смята, че посочените ограничения могат да бъдат въведени за 6 месеца и, ако е необходимо, удължени с още 6 месеца. В същото време Буун отбелязва, че подобни мерки ще бъдат ефективни, само ако всички страни от ЕС са съгласни с тях.

Слагат "таван" на цените на руския петрол?

Слагат "таван" на цените на руския петрол?

Каква ще е реакцията на Русия