Предложенията на Групата на седемте най-развити държави (Г-7) в света за ограничаване на пределните цени на продавания в чужбина руски петрол, т.е. поставяне на "таван" на цените, може да изглеждат разумни на хартия, но в действителност ще се сблъскат със сериозни проблеми. Това мнение изрази икономическият наблюдател на The Washington Post Катрин Ремпел.

По-рано финансовите министри на страните от Г-7, след среща, проведена чрез видеоконферентна връзка, обявиха намерението си да въведат "таван" на цените на руския петрол. За целта те възнамеряват да създадат "широка международна коалиция" и да забранят предоставянето на каквито и да било услуги за морски транспорт на руски петрол, ако той се продава на цена, надвишаваща лимита, договорен от въпросната "широка коалиция".

Позовавайки се на идеите, представени на 2 септември от финансовите министри на Г-7 относно ограничаване на цените на руския петрол, Катрин Ремпел подчертава: "Има причини да бъдем скептични, че нещата, които изглеждат разумни на хартия, ще работят в реалния живот". Тя отбелязва, че може да бъде трудно да се следи изпълнението на ангажименти от посочения вид.

Наблюдателят също така не изключва възможността, в сегашните условия на конкуренция за енергийни ресурси, купувачите да "прибягват до допълнителни плащания, за да бъдат в "челните редици". Тя смята, че при това някои страни могат да започнат да купуват петрол на разрешената цена и в същото време да плащат повече за други видове стоки. "Освен това възниква въпросът как ще реагира Русия", подчертава Ремпел.

Вицепремиерът на Русия Александър Новак нарече "пълен абсурд" предложенията за налагане на ограничения върху цените на руския петрол, съобщава ТАСС. В тази връзка в края на миналата седмица той коментира, че Москва ще спре доставките на петрол и петролни продукти за страни, които вземат решение да ограничат цената на петрола от Русия.

А прес-секретарят на президента на Русия - Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос дали Руската федерация се опасява, че въвеждане на посочените ограничения може да се отрази негативно на руския пазар, отговаря, че Москва "преценява всички варианти". По думите му, има "алтернативни сценарии за развитие на събитията". Песков коментира още, че евентуалното приемане на подобно решение, "би довело до значително дестабилизиране на петролните пазари в света".

Русия предупреди при какво условие ще спре износа на петрол за световните пазари

Русия предупреди при какво условие ще спре износа на петрол за световните пазари

САЩ се надяват до декември да се стигне до "таван" на цените на руския петрол