Русия няма да доставя петрол на световните пазари, ако, в случай на въвеждане от страните от Г-7 на "таван" на цените на руския петрол, крайната му цена се окаже по-ниска от производствените разходи. Това заяви по "Първи канал" вицепремиерът на Русия Александър Новак, съобщи ТАСС.

"Това означава, че просто няма да работим на загуба", обясни той.

Фактът, че страните-членки на Г-7 обмислят определянето на максимални цени на петрола внасян от Русия, стана известен в края на юни. По думите на съветника на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан, тази мярка ще намали печалбите на Москва от енергоносители.

Междувременно днес стана известно, че САЩ се надяват до декември да бъде постигнато разбирателство за налагане на "глобален таван" на цената на руския петрол, заяви помощник финансовият министър Уоли Адейемо, цитиран от Ройтерс.

"Следим отблизо това, което правят европейците", каза той пред форума по сигурността в Аспен, Колорадо. "Те предложиха тази идея и посочиха декември като реалистична дата за реализирането й.

Нашата цел е да се уверим, че когато ограничението влезе в сила, ние ще сме в позиция да се присъединим. "Таванът" трябва да е глобален, но и да помага да се намалят световните цени на петрола и да позволява на руския нефт да тече към международните пазари", разяснява Адейемо.

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индия продължава да увеличава вноса на руски петрол, но за сметка на доставките от кои страни

Индийските рафинерии купуват руски петрол със сериозна отстъпка

Цените на петрола в света може да скочат до "стратосферните" 380 долара за барел, ако Русия значително намали добива и износа на петрол, в отговор на санкциите на ЕС и САЩ, смятат от своя страна анализаторите от JPMorgan.

А за последните два месеца, Китай и Индия значително увеличиха вноса си на руски петрол, и при това за сметка на доскорошни свои вносители. Вносът на руският петрол за тези две държави е (много) изгоден, защото се продава с не малка отстъпка в цената.

Вносът на руски петрол в Китай бележи рекорд

Вносът на руски петрол в Китай бележи рекорд

Ръстът за месец май е в размер на 55%