Вносът на руски петрол в Индия през юни достигна рекордните 950 000 барела за денонощие. Това е една пета от целия внос в страната, която е третият най-голям потребител на "черно злато" в света, сочат търговски данни, цитирани от Ройтерс.

Индийските рафинерии купуват руски петрол със сериозна отстъпка, след като много Западни държави и компании спряха сделките с Москва след инвазията в Украйна.

Вносът от Русия се е увеличил с 15,5% през юни спрямо май, когато също имаше сериозен ръст на доставките. А в същото време, Индия намалява вноса си на нефт от други две държави, които също са от най-големите износители на петрол - Ирак и Саудитска Арабия, като спадът е съответно с 10,5% и 13,4%.

Евтиният руски петрол дава възможност на държавните рафинерии в Индия да намалят загубите си, тъй като те продават продуктите си на ниски цени на местния пазар. В същото време, големите частни рафинерии Reliance Industries и Nayara Energy, които продават зад граница, увеличават печалбите си.

Индия аргументира увеличения внос на руски петрол с това, че той е малка част от потреблението на страната, но всъщност вече не е точно така, и ако се откаже от него, това би повишило сериозно цените на горивата за крайния потребител.

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Индия увеличи 50 пъти вноса на руски петрол

Русия стана напоследък вторият по големина доставчик на нефт за Индия