Нефтопреработвателните компании (рафинери) в Индия увеличиха покупките си на руски суров петрол 50 пъти за трите месеца от април до юни, в сравнеие със същия период на миналата година. Това съобщи The Economic Times, позовавайки се на правителствени източници.

По техни данни, обемът на вноса на руски петрол за последните три месеца се е увеличил 50 пъти и сега за първи път представлява 10% от целия обем суров петрол, закупен от Индия от чужбина. Все пак трябва да се има предвид, че до началото на годината, Индия не внасяше големи количества петрол от Русия - към края на февруари те не надвишаваха 0,2% от общия обем на вноса на петрол в страната.

"Русия вече е сред 10-те основни доставчици на петрол за Индия. По предварителни данни, през май Русия изпревари дори Саудитска Арабия и стана вторият по големина износител на "черно злато" за Индия след Ирак", коментират източниците.

По тяхно мнение, Индия се е възползвала от ситуацията, че Руската федерация започна да продава петрол с отстъпка до 30 долара за барел в момент, когато световните цени на енергоносителите значително се покачиха.

През май Индия е закупила около 25 милиона барела руски петрол. След САЩ и Китай, Индия е третият най-голям потребител на петрол в света, като над 85% от него станата внася от чужбина.

Русия предложи на Индия да плаща за всичко в рубли, освен за петрол

Русия предложи на Индия да плаща за всичко в рубли, освен за петрол

Предложението е свързано със "затягането" на международните санкции спрямо Русия