Русия е предложила на Индия механизъм за "двойно плащане" за енергоносителите, според който Индия ще плаща за вноса на руския петрол в долари или евро, а останалите търговски операции ще се извършват в рупии и рубли. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

По данни на агенцията, преди около седмица е имало разговори между представители на руската Сбербанк и служители на индийски финансови институции, включително индийската Централна банка, относно конвертирането на разплащанията за енергоносители в евро и долари.

Москва също така настоява, останалата част от търговията с Индия да бъде в рубли и рупии. Според източниците на Bloomberg, окончателното решение по въпроса все още не е взето.

Индия продължава да увеличава покупките на петрол от Русия

Индия продължава да увеличава покупките на петрол от Русия

Размерът на отстъпката в цената на "черното злато" счупи всички рекорди

Предложението на руската страна е свързано със "затягането" на международните санкции, наложени спрямо Руската федерация поради продължаващия военен конфликт в Украйна, и необходимостта от увеличаване обема на обръщението на руската валута.

През март индийски правителствени източници обявиха за плановете на Индия и Русия да преминат към разплащания в рубли и рупии при търговията между двете страни. Вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак тогава каза, че руската страна разчита на привличане на индийски инвестиции в руския нефтен и газов сектор.

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Индия се готви да купи дела на ВР в "Роснефт"

Страната "гледа" и към дела на ExxonMobile в "Сахалин-1"