Вносът на суров петрол от Русия в Китай е нараснал с 55% през май спрямо година по-рано, съобщана Reuters. Това е рекордно високо ниво, като Руската федерация измества Саудитска Арабия от първото място като основен доставчик.

Китайските рафинерии се възползват от по-ниските цени на руския петрол на фона на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна.

Вносът на руски петрол, включително доставките по тръбопровода "Източен Сибир - Тихи океан" и морските превози от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, е възлязъл през май на близо 8,42 милиона тона, показват данните на китайската Главна митническа администрация.

Това е еквивалентно на приблизително 1,98 милиона барела на ден и повече от регистрираното през април ниво от 1,59 милиона барела на ден.

До какво ще доведат европейските санкции върху руския петрол?

До какво ще доведат европейските санкции върху руския петрол?

Забраната, която вероятно ще вдигне глобалните цени на петрола през следващите седмици, обхваща руския петрол, доставян по море

Саудитска Арабия изостава на второ място, като обемът на доставките от страната през май е нараснал с 9% на годишна база до 7,82 милиона тона, или 1,84 милиона барела на ден. Това е по-малко от априлското равнище от 2,17 милиона барела на ден.

Китай е най-големият вносител на суров петрол в света. Китайски компании, включително държавният нефтопреработващ гигант Sinopec и държавната Zhenhua Oil, увеличиха покупките на руски петрол, привлечени от големите ценови отстъпки, след като западните петролни компании и търговци се оттеглиха заради санкциите срещу Москва.