Европейските лидери се съгласиха с частична забрана на вноса на руски петрол, прекъсвайки седмичната безизходица, която спираше по-строгите мерки срещу Кремъл след нахлуването му в Украйна.

Забраната, която вероятно ще вдигне глобалните цени на петрола през следващите седмици, обхваща руския петрол, доставян по море до всичките 27 държави-членки, което според лидерите на Европейския съюз покрива повече от две трети от вноса на петрол от блока от Русия.

До края на годината Европейският съвет се надява да забрани 90% от руския внос, според Шарл Мишел, председател на Европейския съвет."Искаме да спрем руската военна машина и да намалим финансирането на военния капацитет на Русия", каза Мишел на пресконференция.

Това е шестият пакет от санкции срещу Русия, обявен от Европейския съвет, откакто страната нахлу в Украйна в края на февруари. Преди това ЕС забрани вноса на въглища от Русия и пое ангажименти за постепенно премахване на зависимостта си от руския петрол, в опитите си да се присъедини към САЩ в натиска на Русия да сложи край на войната.

Ето основните моменти, които трябва да знаете за забраната и какво може да означава тя за икономиката.

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

90 на сто от руските компании са "ударени" от западните санкции

12 процента спират бизнеса си - изцяло или от части

Какво е включено в забраната на петрола?

Забраната обхваща суров петрол и петролни продукти, доставяни по море от Русия в 27-те държави-членки на Европа. Този ход беше предложен на 4 май, но се сблъска с проблеми, тъй като някои страни поискаха по-дълъг преходен период.

Забраната, обявена тази седмица, включва временно освобождаване за внос по тръбопровод, решаваща отстъпка, направена на унгарския премиер Виктор Орбан, който отказа да подпише. Унгария получава около 60% от своите сурови и рафинирани продукти от Русия.

ЕС не предприе забрана или ограничаване на вноса на природен газ от Русия.

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Милиардерът е санкциониран още от САЩ и Великобритания

Колко петрол внася ЕС от Русия?

Русия е основният доставчик за ЕС на суров петрол, природен газ и твърди изкопаеми горива. През 2020 г. почти 30% от вноса на суров петрол идва от Русия, според Европейската комисия. Русия също е отговорна за 43% от вноса на природен газ и 54% от вноса на твърди изкопаеми горива."Компромисът с петролното ембарго сочи проблеми за европейското единство към Русия", пише анализаторът на RBC Capital Markets Хелима Крофт в изследователска бележка.

"Пукнатините в европейския отговор изглежда станаха по-изразени през последните седмици, тъй като силно зависими вносители, като Унгария, отказаха да отстъпят в противопоставянето си на петролното ембарго.

"Първоначалната забрана ще обхване две трети от руския петрол, включвайки целия морски нефт, доставян за блока. Останалата трета от вноса на петрол се доставя по тръбопроводи до страни като Германия, Полша и Унгария. Този внос ще бъде преустановен през цялата година, в очакване на окончателното одобрение от тези конкретни страни-членки, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Очаква се Германия и Полша да продължат, като блокират вноса по тръбопроводи, но не е ясно дали унгарският премиер Орбан ще промени позицията си и ще се съгласи с пълна забрана на вноса.

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Държавни ведомства вече провеждат стрес тестове

Какво е въздействието върху Русия?

Намаляването с две трети на вноса на суров петрол и рафинирани продукти в Европа може да струва на Русия около 10 милиарда долара годишно загубени приходи, изчислява Ипек Озкардеская, старши анализатор в Swissquote Bank.

До края на годината санкциите могат да засегнат между 1,2 милиона барела на ден до 1,5 милиона барела на ден петрол и около 1 милион барела дневно износ на рафинирани продукти до първото тримесечие на 2023 г., прогнозира Крофт от RBC. Това може да се увеличи, ако Германия и Полша прекратят тръбопроводните потоци, добави тя.

Остава да видим дали санкциите оказват значително въздействие върху Русия и ще я накарат ли да промени политиката си по отношение на Украйна.

"Целта на санкциите не е да дадат добродетелен сигнал за нашите собствени обществености, а да променят политиката и поведението на Путин в Украйна и досега не сме видяли нищо от това", каза Матю Шмит, доцент по национална сигурност, международни въпроси и политология в университета в Ню Хейвън.

Какво предвижда петият пакет от санкции на ЕС спрямо Русия

Какво предвижда петият пакет от санкции на ЕС спрямо Русия

Забрана на вноса, освен на руски въглища, на дървесина и на водка от Русия

Как ще отговори Русия?

Русия ще трябва да намери други пазари за тези барели петрол, казват анализатори, но това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Леонид Федун, вицепрезидент на руската петролна компания Лукойл написа в неделя в статия за RBC Daily, базиран в Москва бизнес вестник, че Русия трябва да намали производството с 20% до 30%, за да тласне цените по-високо и да избягва продажбата на петрол с отстъпка.

"Предвид тревожно ниските наличности на продукти и недостига на капацитет за рафиниране, превантивното спиране на руските продукти може да има особено пагубни икономически последици това лято", пише Крофт.

Кремъл все още не е публикувал официално изявление, но Михаил Уляно, руски представител в международни организации, туитна, че страната ще намери други вносители.

Към днешна дата азиатските вносители до голяма степен са усвоили допълнителните потоци от Русия на намалени цени, но това може да бъде несъстоятелно в дългосрочен план, тъй като тези пазари могат да стигнат до точка на насищане, казват експерти. Все пак търсенето от Китай може да се повиши отново, тъй като страната се движи към облекчаване на ограниченията на Covid-19 след продължителни блокирания в някои градове.

Съобщава се обаче, че ЕС също така се стреми да блокира трети страни да покриват руските товари със суров петрол навсякъде по света, според Thе Wall Street Journal.

Този ход може да бъде по-пагубен за Русия от действителната забрана за внос на петрол, като се има предвид, че ще подкопае способността на Русия да продава петрол на различни пазари, каза Шмид. Би било още по-тежък удар, ако Обединеното кралство наложи подобна мярка за забрана на всички кораби под руски флаг, но има съпротива от страна на основните играчи в Лондон, които предотвратяват този ход, се казва в анализа на финансовото издание.

От Древна Гърция до Студената война: Кратка история на икономическите санкции

От Древна Гърция до Студената война: Кратка история на икономическите санкции

Съвременният човек чува думата "санкции" почти всеки ден. Но кога и как е започнало всичко това?

Как ще се отрази това на световните цени на петрола?

Цените на петрола бяха по-високи след съобщението на ЕС. Има голям шанс забраната на ЕС да означава, че по-високите цени на петрола ще продължат за продължителен период от време, особено след като Китай отново се отваря след продължителното блокиране заради Covid.

Други страни биха могли да внасят част от руския петрол, който ЕС отхвърля, но вярването, че могат да приемат всеки барел безпроблемно, е "прекалено опростен начин да се мисли за петролния поток", пише Майкъл Тран, стратег по стоки в RBC Capital Markets.

Пренасочването на петролния поток би било проблематично както за вносителите, така и за други износители като Саудитска Арабия.

"Барелите не са хомогенни, нито са контрагентите", пише Тран. "Държави, като Саудитска Арабия, които имат стратегически възгледи за своите ресурси от няколко десетилетия, може да не са склонни да се откажат от най-важния пазарен дял в света, за да заменят европейски дял. Саудитска Арабия предпочита да доставя на азиатските страни, чието търсене на петрол расте, отколкото да изпраща повече петрол в Европа, която се движи по-бързо към декарбонизиране и намаляване на търсенето на петрол. Едва ли ще седи със скръстени ръце и ще позволи на Русия да заеме нейния дял от азиатския пазар."

Русия почти сигурно ще трябва да ограничи производството в крайна сметка, тъй като няма места за съхранение на излишния суров петрол. И просто няма достатъчно кладенци по света, които да заменят изгубения руски суров петрол в момента. Главният изпълнителен директор на Saudi Aramco Амин Насър каза в началото на юни, че в света остават по-малко от 2% свободен капацитет.

Други страни, които изнасят петрол, като Мексико и Колумбия, вероятно ще спечелят от промяната, но американските производители са в особено силна позиция да се възползват. Американските компании останаха дисциплинирани по време на неотдавнашния бум, увеличавайки производството бавно и поддържайки бюджетите си слаби. Това означава, че повече от всеки долар в продажбите пада до крайния ред и в крайна сметка се изплаща на акционерите като дивиденти.

Цените на петрола, които се повишиха, след като Русия нахлу в Украйна в края на февруари, имаха значителен принос за инфлацията през последните месеци. Решението на ЕС може да означава, че инфлацията в Европа и в други западни страни "може да се влоши, преди да се подобри", пише Йозкар Дески, анализатор на Swissquote Bank.

По-специално дизелът стана забележително по-скъп, тъй като рафинериите се надпреварват да се справят с търсенето. Повечето потребители в САЩ карат бензинови коли, така че не виждат увеличението на цената на дизела на бензиностанциите, но въпреки това усещат болката. Камионните компании добавят горивни такси към своите пратки, които в крайна сметка трябва да бъдат платени от потребителите. Тъй като цените на петрола вероятно ще останат високи, за охлаждането на инфлацията може да е необходимо повече време.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на суровини на международните пазари.