Китай, притеснен от мащаба на санкциите на Западните страни спрямо Русия, започна да се подготвя за възможността за повторение на същия сценарий, но по отношение на него, пише The Guardian.

Пекин поиска от държавните ведомствата да проведат т.нар. стрес тестове, които трябва да покажат последствията за икономиката на страната от подобен вариант на развитие на ситуацията.

Според източника на изданието, провеждането на стрес тестове е започнало още в края на февруари и редица основни държавни ведомства са получили задачата да разработят отговор на потенциални ограничения от страна на Запада.

Защо е взето решение за започване на подготовката за реакция при евентуални санкции, Пекин не посочва, твърди източника на вестника. Но според него, това е "естествена реакция" на китайските власти, предвид (близките) отношенията на Китай с Русия.

Впрочем, по думите на бившия съветник на ръководството на Държавния департамент на САЩ Едуард Фишман, никоя икономика, включително китайската, не би могла да избегне получаването на щети от подобни много тежки санкции, каквито са приложени спрямо Русия.

"Няма добра алтернатива на западната финансова система и в близко време ситуацията няма да се измени", смята Фишман. В същото време, според него, евентуалните ограничения по отношение на Китай ще засегнат определени стратегически отрасли, без да имат за цел широкомащабни икономически щети.

Преди дни РИА Новости писа, позовавайки се на собствен източник, че САЩ налагат санкции спрямо Русия, за да "изпробват" евентуален бъдещ способ за ограничаване на Китай. По думите на източника, става въпрос за "механизма на глобалното противопоставяне".

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Възможно ли е САЩ да въведат санкции и срещу Китай? Какви ще са последствията?

Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика