Икономически санкции винаги могат да бъдат наложени спрямо всеки, включително и спрямо големите икономики. Въпросът е колко ефективни ще бъдат те - повечето от опциите, които вече са известни, просто няма да работят. В разговор с агенция Прайм, доцентът от катедрата по информатика на Руския икономически университет "Г. В. Плеханов" - Александър Тимофеев, анализира колко вероятно е налагането на санкции от САЩ срещу такъв гигант като Китай и какви биха били последствията от това.

"В случай на въвеждане на санкции, самите американски компании ще останат без печалба, тъй като големият марж от евтиния труд на китайските работници и избягването на екологични проблеми с опасно производство, позволяват на САЩ да печелят вече много години", обяснява експертът.

Като пример той дава американския гигант Walmart. Компанията продава изключително големи количества стоки и произвежда много от тях в собствените си предприятия в Китай.

Развитието на технологиите обаче, които направиха възможно автоматизирането на всички процеси в производствените предприятия, сега дава възможност на САЩ да не разчита на Китай - американският бизнес е готов да върне обратно в САЩ почти всички свои производства.

Друг е въпросът, че Китай сега е икономически гигант с голям процент висококвалифицирани работници и наличие на самите модерни технологии, което от своя страна осигурява много ниска себестойност на продукцията.

"И тъй като има все по-малко евтина работна ръка, Китай сега модернизира икономиката си за създаване на продукти с по-висока добавена стойност. Така че спирането или намаляването на производството на китайски продукти няма да сработи", смята Тимофеев.

Според него, ако Китай се окаже под санкции и спре да купува модерни технологии от САЩ, страната ще се справи отлично и без американците. За китайските компании има нови пазари по цял свят - в Африка, Латинска и Южна Америка, да не говорим за Азия.

Китай също така има и друго предимство - неговите компании развиват търговия без използването на долари, затова вътре в страната практически отсъства хегемонията на САЩ.

Икономистът отбелязва и важните за стабилността на китайската икономика връзки на Пекин със съседните страни, както и увеличаването на броя на съюзниците и партньорите на страната чрез проекта "Един пояс, един път".

"Китай като цяло провежда печеливша икономическа политика", подчертава икономистът.

И последният важен аргумент в полза на Китай - в случай на налагане на санкции спрямо тази страна - се състои в това, че Пекин следи отблизо руския опит в антисанкционната политика и си прави съответните заключения, отбелязва доцент Тимофеев.

Ще успее ли Индия да измести Китай от върховете на световната икономика

Ще успее ли Индия да измести Китай от върховете на световната икономика

Страната се смята за един от световните лидери в програмирането