Около 90 процента от компаниите в Русия вече са "ударени" от западните санкции, като почти целият бизнес в страната вече не функционира като във времето преди войната в Украйна. Това става ясно от анкета, прповедена сред руските предприемачи, цитирана от Интерфакс. Проучването включва мениджъри и собственици на 6000 компании от 85 региона на Руската федерация.

Резултатите от "Мониторинг на текущото състояние на бизнеса" бяха представени от кабинета на Борис Титов, който е комисар на президента на Русия за защита на правата на предприемачите.

От допитването става още ясно, че над две трети от засегнатите от санкциите компании в Русия все пак са се приспособили към санкциите или се надяват да го направят. 12 на сто обаче спират бизнеса си - изцяло или частично.

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Китай се подготвя за евентуални санкции по „руския сценарии“

Държавни ведомства вече провеждат стрес тестове

За 67 процента от анкетираните санкциите са довели до икономически спад. Всеки четвърти бизнесмен определя състоянието на руската икономика като рецесия, а 7 на сто - като криза. Едва 10 процента от анкетираните са отговорили, че бизнесът им все още е стабилен и се наблюдава растеж. Бизнесът очаква намаляване на данъците и отписване на част от натрупания данъчен дълг като помощ от държавата.

Проблемите за Руската федерация във финансово отношение също се задълбочават. В края на месец май повече от всякога стана ясно, че Русия вече наистина се намира близо до ръба на историческо неизпълнение на своя дълг. Основната причина за това са САЩ, които засилиха натиска върху страната заради продължаващата инвазия в Украйна.

Американското Министерството на финансите обяви на уебсайта си, че няма да удължи лиценза към Русия. Въпросният лиценз позволява на Руската федерация да извършва лихви и падежни плащания по своя държавен дълг към граждани на САЩ, уточняват експерти, цитирани от медиите отвъд океана.

Този отказ позволи на Русия да поддържа плащанията по държавния дълг, но изтичането му сега прави така, че фалитът на страната да изглежда все по-вероятен. Плащанията по руски международни облигации на стойност почти 2 милиарда долара са дължими преди края на годината.

И все пак, Москва не изпитва недостиг на пари. Задълженията за погасяване на дълга бледнеят в сравнение с приходите от износ на петрол и газ - само през април покачващите се цени на енергията позволиха на Русия да натрупа 28 милиарда долара приходи.

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Руски олигарх съди Европейският съюз заради санкции срещу него

Милиардерът е санкциониран още от САЩ и Великобритания