В навечерието на срещата на върха на Г-20 (20-те страни с най-големи икономики в света) в Хамбург руският президент Владимир Путин разкритикува търговския протекционизъм и западните икономически санкции срещу страната му. Според руския лидер те също са скрита форма на протекционизъм, информира БТА. 

Наложените на Москва американски и европейски санкции във връзка с украинската криза "са не само безперспективни, а и противоречат на принципите на Г-20 за сътрудничество в интерес на всички страни в света", пише Путин в статия, публикувана в германския икономически вестник "Ханделсблат". 

Предишните икономически модели на практика се изчерпаха, протекционизмът се превръща в норма, а едностранните, политически мотивирани санкции в търговията и инвестициите, включително върху разпространението на технологиите, се превръщат в негова скрита форма, посочва руският президент. 

В края на юни, припомня БТА, Европейският съюз удължи с шест месеца, до 31 януари 2018 г., санкциите срещу Русия поради липсата на напредък при прилагането на договореностите от Минск. Те трябваше да доведат до спиране на бойните действия и начало на политически диалог между проруските бунтовници и украинското правителство. 

Икономическите санкции, съчетани със срива на цените на петрола, хвърлиха Русия в най-продължителната от идването на власт на Путин през 2000 г. рецесия, от която страната се мъчи да се възстанови. 

"Убеден съм, че единствено откритите, основаващи се на единни норми и стандарти търговски връзки ще стимулират растежа на световната икономика и ще способстват за развитие на отношенията между държавите", допълва Путин.

По време на форума в Хамбург се очаква руският президент да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп, известен с протекционистките си позиции в областта на търговията.