Страните от БРИКС (Бразилия, Русия,Индия, Китай, ЮАР) работят по въпроса за създаване на международна резервна валута на базата на кошница от национални валути на членовете на асоциацията. Това каза руският президент Владимир Путин, приветствайки участниците в бизнес форума на организацията, цитиран от агенция Прайм.

Според него Русия, заедно с партньорите от БРИКС, разработва надеждни алтернативни механизми за международни разплащания. Дори сега банките на петте държави могат свободно да се свързват с руската система за финансови съобщения (SPFS), разработена от Централната банка. Освен това географията на използване на руската платежна система "Мир" се разширява, каза ръководителят на Руската федерация.

Путин подчерта, че въпреки всички проблеми и трудности бизнес кръговете на страните от БРИКС стъпка по стъпка разширяват взаимноизгодното сътрудничество в областта на търговията, финансите и инвестициите, разширяват транспортната инфраструктура и възстановяват логистичните маршрути.

"От своя страна руското присъствие в страните от групата се разширява. Обемът на доставките на руски петрол за Китай и Индия забележимо нараства. Сътрудничеството в областта на селското стопанство се развива динамично. Русия изнася значителни количества торове за страните от БРИКС. Руските ИТ компании разширяват дейността си в Индия и Южна Африка, а нашите сателити осигуряват телевизионно излъчване на 40 милиона души в Бразилия", добави Путин.

Форумът "Задълбочаване на бизнес партньорството на страните от БРИКС с цел създаване на по-добро бъдеще за глобално развитие" се провежда на 23-24 юни. Според Владимир Путин дневният ред на събитието ще бъде изпълнен с "наистина актуални въпроси", засягащи, наред с други неща, устойчивото развитие на световната икономика, модернизацията на индустрията и изграждането на нови вериги за доставки.

Двудневната 14-та среща на върха на БРИКС под председателството на Китай започна работа в четвъртък чрез видеоконферентна връзка. На срещата присъстват ръководителите на страните от асоциацията - руският президент Владимир Путин, премиерът на Индия Нарендра Моди, президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса. Срещата на върха се председателства от китайския президент Си Дзинпин.