Владимир Путин развърза кесията и ще разшири популярната субсидия за семейства месеци преди президентските избори през 2018 г., предава Bloomberg. Правителството ще похарчи 500 милиарда рубли (8.6 милиарда долара) през следващите три месеца, за да накара руснаците да имат повече бебета. Парите ще бъдат за покриване на ипотеки и плащания за нови семейства, както и за такива, които искат да посрещнат още един член, казва Олга Голодец, вицепремиер.

Средствата ще дойдат от резервите на правителството и няма да изискат промяна в бюджета, обясни и министърът на финансите Антон Силуанов пред депутати. Програмата трябва да помогне борбата с демографската криза. Русия губи по 600 000 души в работоспособна възраст всяка година.

Страната е изправена пред намаление на раждаемостта от 90-те години на миналия век след срива на СССР. Миналата година в Русия са се родили по-малко от 13 бебета на 1000 души - най-ниското ниво от 2011 г. насам. Прогнозите на националната статистика са, че през 2035 г. съотношението ще се срине до 9 на 1000.