Броят на талантливите чуждестранни граждани, които искат да останат в САЩ, нараства.

Тази година 236 000 чужденци са кандидатствали за H-1B – най-често срещаната виза за висококвалифицирани чуждестранни служители. Броят им нараства с 3000 души спрямо 2015 г. и е значително повече спрямо 2014 г., когато подалите заявление за този вид виза са били 172 500, предава CNNMoney.

Службата за гражданство и имиграция на САЩ ще даде само 85 000 визи H-1B (20 000 от които са запазени за магистри), които е избрала на лотариен принцип на 9 април.

За кандидатите и служителите съдбата на молбите им е извън техен контрол.

Все повече руснаци искат да емигрират в САЩ

Все повече руснаци искат да емигрират в САЩ

Защо ли?

Нарастващият интерес към живеенето в САЩ е една от причините някои региони – като Масачузетс, Колорадо и Ню Йорк – да внедрят програми, които да подпомогнат кандидатите за H-1B. С помощта на университетите определен брой заявители за визата могат да заобиколят годишните квоти.

Представители на Силициевата долина неведнъж са се изказвали относно нуждата от реформа за висококвалифицираната имиграция в името на иновациите. Без начин за оставане в САЩ много талантливи технолози могат да отведат идеите и компаниите си другаде.

Според скорошно проучване на Националната фондация за американска политика повече от 50% от американските „еднорози” (частни компании, които са оценени на 1 милиард долара или повече) са имали поне един основател, който е бил имигрант.