Заплахата на президента на Беларус Александър Лукашенко да спре транзитните доставки на газ от Русия към Европа не е съгласувана с Москва. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

В края на миналата седмица Беларус заплаши да спре доставките на природен газ по ключов газопровод от Русия до Германия, минаващ през Беларус, ако Европейският съюз наложи още санкции на страната заради мигрантската криза на границата между Беларус и Полша.

"Ние осигуряваме газ на Европа, а в отговор, те ни заплашват със затваряне на границата. А ако блокираме транзита на природен газ?" Това заяви Лукашенко в края на миналата седмица, предаде Oilprice.

Цената на газа в Европа расте, след заплахата на Лукашенко да спре транзита

Цената на газа в Европа расте, след заплахата на Лукашенко да спре транзита

Спирането може да стане, в случай на въвеждане на нови санкции на ЕС към Беларус

Изявлението му не съгласувано по никакъв начин с Москва, заяви от своя страна Песков. Беларус е партньор на Русия, но е и суверенна държава, каза говорителят на Кремъл.

"Русия ще остане надежден доставчик на енергия за Европа, независимо от действията на Беларус", коментира Песков. По думите му "надеждността на Русия като доставчик и партньор в настоящите и бъдещите договори не може да бъде поставена под въпрос".

Междувременно заплахата от страна на президента на Беларус алармира за поредно препятствие пред руските доставки за Европа, след като Газпром, до голяма степен, облекчи европейския газов пазар, като заяви, че е започнал да осъществява план за изпращане на природен газ в пет хранилища в Европа.

Въпреки по-спокойните газови пазари през последните няколко дни, несигурността относно намеренията на Русия и неразбирателствата между Беларус и ЕС може отново до разклатят  цените на газа в Европа.

Прогнозите за по-студено време също повишиха цените, заради по-високо търсене на газ.