Цената на природния газ в Европа се повиши с почти два процента, веднага след думите днес на президента на Беларус Александър Лукашенко, за евентуално спиране на транзита на синьото гориво през газопровода Ямал - Европа, съобщи РИА Новости.

А това може да стане, в случай на въвеждане на нови санкции на ЕС към Беларус, заплаши Лукашнко. Вдигането на цените на горивото е видно от данни на борсата ICE.

Така, цената на фючърсите на хъба TTF в Холандия се повиши с 1,82% - до 71,4 евро за мегаватчас.

Беларуският лидер се възмути от заплахите на Европейския съюз да затвори границите си и посъветва ръководствата на Полша, Литва "и други "безглави" хора да помислят, преди да говорят".

По-рано днес беше съобщено, че преминаването на газ през Ямал - Европа е намаляло с една трета, като информацията е по данни на германския газопреносен оператор Gascade.

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Русия намекна, че допълнителният газ за Европа зависи от одобрението на „Северен поток 2“

Владимир Путин е нетърпелив спорният газопровод да тръгне

Обемът на транзитирания газ от 8,00 до 9,00 часа московско време възлиза на 695 хил. куб. метра, което е с една трета по-малко от последните часове на т.нар. "газово денонощие" (приключва всеки ден в 8,00 московско време). Ден преди това, максималният обем беше 1,47 млн. куб. метра гориво на час.

Газопроводът Ямал - Европа, дълъг 2000 км, минава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия и максималният обем гориво, който може да се транзитира по него, е 33 млрд. куб. метра газ годишно.