В последните години Русия неколкократно въведе различни ограничения, свързани с консумацията на алкохола и цигарите. И сега напът е мерките в тази посока да се засилят.

Поради проблемите, свързани със злоупотребата с алкохол в страната, властите обмислят въвеждането на допълнителни ограничения на продажбата на такива стоки в неработни дни от седмицата, пише РИА-Новости.

Забраната може да е част от бъдещата стратегия за формиране на здравословен начин на живот, която се разработва от руското министерство на здравеопазването, предаде БГНЕС.

Идеята е предложена от руския държавен научно-изследователски център по профилактична медицина. Експертите от него смятат, че предприетите досега мерки са неефективни.

Според федералния закон продажбата на алкохол в Русия е забранена между 23 часа и 8 сутринта. Местните власти обаче имат право да въведат допълнителни ограничения. 

Така например, в Санкт Петербург спиртни напитки е разрешено да се купуват от 12 до 22 часа, а в Чечения това е позволено само от 8 до 10 часа сутринта. В Уляновска област съществува забрана за продажба на алкохол в почивните дни.