Министър председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев подписа постановление за влизане в сила на ответни мерки срещу санкциите на Киев.

Те засягат 322 физически и 68 юридически лица от Украйна и предвиждат блокиране (замразяване) на финансови средства, ценни книжа, имущество и забрана за изнасяне на капитал от Русия съобщи пресцентърът на правителството, цитиран от РИА Новости.

Сред физическите и юридическите лица, за които се отнасят засягат санкциите са президентът Порошенко, съдии от конституционния съд, депутати от украинската Рада, висши представители на изпълнителната власти държавни чиновници, крупни украински бизнесмени и компании.

Руското правителство си оставя правото да отмени въведените специални икономически мерки в случай на отмяна от страна на Украйна на ограничителните мерки, въведени спрямо руски граждани и юридически лица, са казва още в съобщението на правителството.

Президентът на Русия Владимир Путин на 22 октомври подписа указ за специалните икономически мерки във връзка с неприятелските и противоречащи на международното право действия на Украйна спрямо руски граждани и компании, припомня РИА Новости.

Русия прие решението за въвеждането на тези контра санкции в отговор на действията на Киев. През май тази година президентът Порошенко въведе в действие решение на съвета за национална безопасност и отбрана а Украйна, което разшири санкциите спрямо руски физически и юридически лица. А така също продължи действието на ограничителни мерки, въведи в предишни години, посочва агенцията.