САЩ планират да се обърнат към Световната търговска организация с официална жалба против Китай. Според Вашингтон азиатската страна нанася големи щети на американския алуминиев отрасъл, субсидирайки своите производители, пише деловото издание The Wall Street Journal.

Това е една от причините през 2015 цените на този метал да спаднат с 20 процента.

Администрация на отиващия си президент Барак Обама има намерение днес да внесе оплакването в СТО. Според информация на вестника, в жалбата ще бъде посочено, че субсидирайки своя алуминиев отрасъл Китай нанася големи загуби на американските производители на метала.

Пекин отпуска на своите компании от сектора държавни кредити с изкуствено занижени лихви, което им помага да модернизират и увеличат обема на продукцията. Нереално ниските цени на алуминия се подържат и чрез предоставянето на електрическа енергия и въглища по занижена стойност, пише изданието.

Китай е най-големият производител на алуминий в света. През 2015 г. на страната се пада 55% от глобалния обем на тази продукция, докато преди 10 години този дял бе 24 процента. За сравнение на САЩ се падат около 3 процента от световното производство на алуминий.

През 2015 г. цената на алуминия наистина спадна с близо 20 на сто - до 1488,5 долара за тон. Но от началото на 2016 г. до 12 януари т.г. металът поскъпна с 19% - до 1782,75 долара за тон.