Разходите за възстановяване на Украйна след края на конфликта вероятно ще надхвърлят 350 милиарда долара, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас на конференция на Ройтерс.

Малпас посочи, че голяма част от тази сума ще бъде необходима за възстановяване на инфраструктурата на Украйна, особено на нейната електропреносна мрежа.

Според него Световната банка не е открила "умора на донори" в международната общност, въпреки огромните разходи заради военните действия в Украйна.

"През миналата година чрез Световната банка ние прехвърлихме около 18 милиарда долара на Украйна, значителна част от които бяха получени от Съединените щати", добави той.

По-рано през есента Световната банка оцени щетите, нанесени на Украйна от военните операции, на 350 милиарда евро (367 милиарда долара).

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви на 30 ноември, че за възстановяване на страната ще са необходими над 1 трилион долара. Той също така припомни, че западните държави и компании ще могат да "поемат патронаж" над украинските региони, пише РБК.

Интерес към тази идея вече са проявили Франция, Великобритания, Холандия, Германия, Дания, Финландия, Италия, Турция, Полша, Португалия, Чехия, Словения, Латвия, Естония, Швейцария, Словакия, Австрия, Гърция, Канада, САЩ, Япония и Австралия в това, подчерта украински лидер.

В края на юни подобна сума посочи и шефът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер - 1 трилион евро. В края на август Зеленски оцени размера на средствата, необходими за възстановяване на разрушената инфраструктура, на 600-800 милиарда долара.

В края на октомври обаче украинският лидер обяви , че Киев все още не е получил "нито цент" за изпълнението на плана за бързо възстановяване на страната на обща стойност 17 млрд. долара.

Според Bloomberg активите на Централната банка на Русия, замразени в Европа, може да бъдат използвани, за да помогнат за възстановяването на Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки тази идея, каза , че използването на руски активи по този начин би било "всъщност директна кражба". Руският президент Владимир Путин на свой ред предупреди че "кражбата на чужди активи" ще доведе само до проблеми за тези, които го правят.