От следващата година големите търговски вериги в Словакия ще трябва да плащат още един допълнителен данък, а събраните пари от налога ще се използват за подкрепа на местните производители. Закон, въвеждащ това изискване, беше гласуван в страната след като по-рано беше отхвърлено ветото на президента Андрей Киска върху нормативния акт.

Според словашката конституция държавният глава може да налага вето върху нормативен акт на парламента само веднъж и заради това той ще бъде принуден да подпише вече приетия от депутатите закон, пише сайтът Emerging Europe.

От началото на 2019 година търговските вериги в Словакия ще трябва да плащат допълнителен налог в размер на 2,5% от нетните им приходи. Това ще важи за компании, при които поне 10% от оборота идва от продажби на хранителни продукти и които имат магазини в поне два региона в страната.

Очаква се новият данък да има принос от 150 милиона евро към държавната хазна. Словашкото министерство на земеделието ще може да разполага със събраните средства с цел да подкрепя местни производители на хранителни продукти и да компенсира загубите им при по-слаби реколти в резултат на лоши метеорологични условия.

"Новият данък ще дискриминира някои вериги за търговия на дребно въз основа на произволно избрани критерии", смята президентът Киска.

"Той ще принуди компаниите да покриват допълнителен налог, който обаче със сигурност ще натовари потребителите", твърди държавният глава.

Големите международни компании в Словакия също се обявиха против налога. От организацията Slovak Modern Trade Alliance (SAMO), която представлява вериги като Tesco, Billa и Metro, вярват, че налагането на нов данък върху избрана група компании е дискриминационно и е в нарушение на европейското законодателство.