Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща "организирано предаване" на властта чрез съобщения часове след като Конгресът официално потвърди избора на Джо Байдън за президент, което пък се случи след окупирането на Капитолийския хълм от тълпа привърженици на Тръмп, предаде CNBC.

Все пак в Twitter, публикувайки чрез заместник-началника на кабинета по комуникациите Дан Скавино, Тръмп повтори твърденията си за широко разпространена измама на изборите, но включи и следното:

"Въпреки че съм напълно несъгласен с резултата от изборите и фактите доказват, че съм прав, все пак ще има организирано предаване на властта на 20 януари. Винаги съм казвал, че ще продължим борбата си, за да гарантираме, че се отчитат само законните гласове. Макар че това представлява края на най-великия първи мандат в историята на президента, това е само началото на нашата борба да направим Америка отново велика!"

Изявлението последва драматични сцени на Капитолийския хълм в сряда, когато поддръжници на Тръмп нахлуха в сградата, което принуди конгресмените да потърсят подслон.

Късно в сряда Конгресът се събра и официално потвърди избора на Байдън след 3:30 ч. местно време. Байдън и новоизбраният вицепрезидент Камала Харис набраха 306 гласа в избирателния колеж, с 36 повече от необходимото за осигуряване на победата в Белия дом. Тръмп получи 232 гласа.

Тръмп неколкократно отказваше да признае избора на Байдън, изказвайки многобройни твърдения за изборни измами, без да представи доказателства. В сряда пред Белия дом Тръмп призова своите привърженици да окупират Капитолия, което доведе до хаоса от вчера.

Байдън осъди щурма на хълма, като каза, че е "шокиран и натъжен" от това, което той определи като въстание.

"Това не е несъгласие. Това е безредица. Това е хаос. Това граничи с крамола и то трябва да приключи сега ", заяви избраният президент на Демократическата партия в обръщение в сряда, когато призова Тръмп да каже на своите привърженици да се приберат у дома.