Министерският съвет на Украйна гласува решение за Кабинетът на министрите на Украйна гласува за прекратяване на програмата за икономическо сътрудничество с Русия през периода 2011-2020 г., съобщи РИА Новости.

"Това беше прието с единодушие", каза Владимир Гройсман, след като въпросът беше представен за обсъждане.

Властите в Киев обясняват действието си с опита да се преориентира икономиката в съответствие с "националните интереси на страната".

"Ще направим всичко, за да гарантираме, че страната агресор ще плаща висока цена за агресията си в Украйна", каза Гройсман в интервю за телевизионния канал "112 Украйна".

Двете страни подписаха програмата за икономическо сътрудничество през юни 2011 година Тя предвижда задълбочаване на режима на свободна търговия и взаимна защита на инвестициите, създаване на интегрирана система за платежни и сетълмент операции и осигуряване на свободно движение на гражданите на двете страни.

Освен тази стъпка, през седмицата украинското външно министерство подготви предложения за оттеглянето на страната от ОНД и денонсирането на Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство с Русия.

След резултатите за 2017 година Русия стана най-големият търговски партньор на Украйна. Обемът на търговията между двете страни нарасна значително: руският износ - със 140% в сравнение с 2016 г., като се равнява на повече от седем милиарда долара, а украинският експорт към Русия - със 110%, достигайки почти четири милиарда долара.