Министерството на правосъдието на САЩ е оценило щетите, нанесени на Капитолия в резултат на януарското нападение от привържениците на Доналд Тръмп, на 1,5 милиона долара, съобщи в. "Вашингтон пост".

Оценката на щетите се съдържа в документите от процеса по едно от делата, касаещи участниците в безредиците в Конгреса на САЩ. Обвинението възнамерява да се опита да възстанови тази сума от подсъдимите: по 500 долара от тези, които са признати за виновни за извършване на по-леки престъпления, и 2 хиляди долара от тези, които са с по-тежки обвинения.

Както заявиха американските власти, в резултат на щурма на Капитолия бяха повредени предмети на изкуството и мебели с историческа стойност. Златно огледало от 19 век е разбито и много прозорци и врати са разбити.

На 6 януари поддръжници на предишния президент на САЩ, републиканецът Доналд Тръмп, нахлуха в сградата на Конгреса, за да попречат на одобряването на резултатите от президентските избори. Тези избори се проведоха през ноември 2020 г. и бяха спечелени от демократа Джо Байдън.

По време на бунтовете в самата сграда полицията стреля и уби протестиращия. Освен това има регистрирани несвързани смъртни случаи на още трима души, квалифицирани като спешни медицински случаи. След сблъсъците полицай от Капитолия почина.