Отпускането на 500 млн. долара от Световната банка за закупуването на природен газ за е заплашено поради забавянето на данъчната реформа. Това заяви директорът на финансовата организацията за Украйна, Беларус и Молдова Чимяо Фан.

По-рано би планирано "Нафтогаз Украйна" да получи кредит от Световната банка в размер на $500 млн. до края на тази година , за да попълни запасите си от прероден газ, вкл. и за закупуването му от Русия. 

„Ние готвим тези средства,  за да може „ Нафтогаз", да закупи природен газ и украинците да имат гарантирана газова безопасност тази зима. Но мисля, че тези усилия са заплашени, поради непрекъснатото отлагане на постигането на консенсус по данъчната реформа в рамките на подготовката на бюджета за 2016 г.”, каза Фан по време на форум за устойчиво управление на ресурсите, цитиран от РИА Новости.

Макроикономическата стабилност е важна за оцеляването на Украйна Много важно е в това отношение правителството, президентът и парламентът да се обединят, за да съгласуват и проведат необходимите реформи и да се постигне по-балансиран бюджет, допълни той. 

В неделя премиерът Арсений Яценюк заяви, че правителството ще утвърди на 9 декември проекта за държавния бюджет за 2016 г. и данъчната реформа. Но преди това те ще бъдат разгледани на заседание на Националния съвет за реформи под председателството на президента Порошенко.

Разработеният от Министерството на финансите в Киев проектобюджет за 2016 г. предвижда ръст на БВП от 2 на сто при инфлация 12 процента. Правителството смята бюджетът на страната да се приеме заедно с предвижданата данъчна реформа.