Унгарските разузнавателни служби завършиха доклад за "мрежа", ръководена от Джордж Сорос, подкрепяйки твърдението, че инвеститорът се опитва да се намесва във вътрешната политика на страната, включително и в изборите през следващата година, каза премиерът Виктор Орбан пред унгарското радио Kossuth.

Орбан повтори обвиненията, че Сорос работи срещу Унгария, помагайки тя да бъде наводнена с мюсюлмански мигранти. Инвеститорът категорично отхвърли тези твърдения, като от своя страна каза, че премиерът лъже и създава "държава на мафията".

Орбан от няколко месеца напада Сорос и съсредоточи цялата си кампания за преизбирането си в атаки срещу него. Той стигна още по-далеч, като обвини "спекулатора", чe използва финансираните от него неправителствени организации за политически цели.

Тези граждански групи ще създадат офиси в цялата страна, за да се борят срещу правителството заради позицията му срещу мюсюлманската имиграция, заяви Орбан, цитирайки доклада на службите.

Унгария: Джордж Сорос заплашва бъдещето на цяла Европа

Унгария: Джордж Сорос заплашва бъдещето на цяла Европа

Това смята министър-председателят Виктор Орбан

"Мрежата и машината на Сорос са се регистрирали, за да участват в унгарската предизборна кампания. Самото съществуване на Унгария е заложено на карта", каза премиерът, който има голяма преднина в проучванията на общественото мнение.

Като част от стремежа си да създаде "нелиберална държава", той засили надзора над неправителствени организации, които правителството му определи като "финансирани от чужбина".

Министър-председателят напълни Унгария с билборди, дискредитиращи Сорос. Инвеститорът е поддръжник на отворените общества и един от най-големите спонсори на НПО-та в Източна Европа. Самият Орбан е получавал стипендия от тях, докато е студент и антикомунистически активист.

Милиардерът отговори на нападките миналия месец, като отхвърли обвиненията на Орбан и изрази страха си, че НПО и лидерите им са заплашени от преследване поради кампанията на правителството.