Волфганг Шойбле скоро може да изгуби поста си на германски финансов министър, а с него и ключовото си влияние върху Германия и еврозоната в резултат на предстоящите коалиционни преговори.

Шойбле се превърна в лице на строги икономии и имаше основна роля в спасителните програми в еврозоната, особено в Гърция. Предвид важната му роля в германското правителство, той често е описван като съ-канцлер на Ангела Меркел.

Но с оглед на предстоящите сложни преговори, включващи министерските постове, Меркел може да не успее да запази близкия си съюзник.

"Изграждането на коалиция ще бъде изключително трудно. Ако Шойбле вече няма да бъде министър на финансите, това ще бъде крайъгълен камък за цялата еврозона. Напускането на един от главните герои в кризата в еврозоната ясно маркира края на исторически период", казва пред CNBC Карстен Бжески, главен икономист в ING.

За да сглоби парламентарно мнозинство, спечелилата изборите Ангела Меркел ще трябва да преговаря със Свободните демократи и Зелените. Така би могло да се образува първото четирипартийно правителство на Германия от няколко десетилетия.

Традицията в германската политика е най-голямата партия в управляващата коалиция да определя канцлера, а втората да има право на избор за следващ пост. Като такива, Свободните демократи могат да изберат Министерството на финансите и така да сложат край на 8-годишното управление на Шойбле.

Именно бъдещето на финансовият министър е "въпросът" от пазарна гледна точка. Той е изключително ключов и доказал се експерт в управленската стратегия на Меркел.

"Вероятно в момента има много малка алтернатива на Шойбле, поне по отношение на отделни политици. Не се сещам за такъв, който би могъл да го замести успешно в тази роля. Няма да бъда изненадан, ако в крайна сметка той запази поста си", заяви Карстен Никел, управляващ директор в консултантската фирма Teneo Intelligence.

Ако Германия изгуби Шойбле като финансов министър, настоящият импулс за по-нататъшна интеграция в еврозоната също може да бъде засегнат.

"Какво означава това за позицията на Германия за по-нататъшна интеграция в еврозоната е твърде рано да се каже. Ако Свободните демократи влязат в управляващата коалиция, очаквайте много по-бавен процес на интеграция и много студени душове за френския президент Еманюел Макрон", прогнозира Бжески, визирайки плановете от Макрон и останалите европейски лидери за задълбочаване на икономическите и финансови връзки в еврозоната.

"Не смятам, че Партията на свободните демократи може да наложи собствените си възгледи, но определено ще забави всякакви нови стъпки към по-дълбока интеграция", посочва експертът.

75-годишният Шойбле не дава никакви признаци, че иска да се оттегли от политиката. Ако изгуби поста си на финансов министър, Меркел може да го назначи за следващ говорител на германския парламент. Ролята ще включва по-малко правомощия от онези, които Шойбле има в момента, но би могла да стане особено важна в момент, когато крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели първите си парламентарни места.