Великобритания ще отмени всички изисквания за носене на маски за лице на 19 юли, след като беше разкрито, че запазването им коства на икономиката милиарди паундове и ще принуди много бизнеси да се затворят.

"Изискването за носене на маски за лице в обществения транспорт и в магазините ще бъде заменено с насоки, съветващи хората да носят маски при определени обстоятелства, вместо да ги принуждават", съобщава Times.

Решението следва констатациите от вътрешна оценка на икономическото въздействие, изготвена от правителството, която подробно описва огромния удар на мерките върху бизнеса.

Обектите на закрито, като изложбени зали, кина и бизнес събития, биха постигнали само 59% от оборота си от 2019 г., ако ограниченията останат, което ще им струва колосалните 4,88 милиарда британски лири през следващата година.

Даже ако единственото изискване, което остане в сила, е това за носене на маски, бизнесът ще продължи да понася щети върху оборота си. "Цялата индустрия на събитията би достигнала само 82% от оборота си за 2019 г. Вътрешните места за сядане биха получили само 72% от постъпленията си от предкризисната година. Вътрешни неседящи заведения - само 65%", се посочва в доклада.

Индустрията, свързана с организиране на събития, ще реализира само 60% от нормалните си приходи при сегашните ограничения.