Зависимостта от руския газ е една от големите теми за Европа през последните години на фона на факта, че много държави от Стария континент разчитат именно на доставките на Москва.

Това е и едно от нещата, за които американският президент Доналд Тръмп обвинява най-голямата европейска икономика. "Германия е пленник на Русия. Това е неуместно", заяви държавният глава по време на срещата си с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Разбира се, отношенията в енергийната сфера на Москва и Берлин имат дълга история, като те продължават да са поддържани от двете страни, независимо от санкциите на Брюксел срещу Русия, разказват от CNN Money в своя публикация.

Около една трета от природния газ за Германия идва от Русия

Европейският съюз (ЕС) внася 69% от синьото си гориво, показват данни на Европейската комисия. Половината от него или 37 на сто идва от Русия, около 33 на сто - от Норвегия и 11 на сто - от Алжир.

Германия внася грубо 94% от използвания в страната природен газ. Според последните официални данни за доставките, които са от 2015 година, 35 на сто от вноса идва от Русия, 34 на сто - от Норвегия и 29 на сто - от Холандия.

В същото време докато ЕС настоява за намаляване на зависимостта от руския газ след кризата в Украйна, вносът на такъв в страните от съюза е достигнал рекордно високи нива за последните две години.

Цената на синьото гориво като фактор

Един от основните фактори за вноса на руско синьо гориво е неговата цена. То е по-евтино от това, което предлагат алтернативните доставчици включително и при втечнения природен газ. Американските производители се опитват да внасят повече природен газ в Европа, но те не могат да предложат конкурентни на руските цени.

Така редица членки на ЕС, най-вече намиращите се близо до Русия, все още разчитат почти напълно на Москва за доставките.

Русия също се нуждае от ЕС

Русия от своя страна също е зависима от доставките си за ЕС, като тя се нуждае от приходите от тях още повече след намаляването на износа за Украйна.

Доказателство за взаимната зависимост е и проектът за "Северен поток 2". Противниците на проекта за газопровод твърдят, че той само ще задълбочи отношенията между Брюксел и Москва в това отношение. Германия и други европейски държави, от своя страна, посочват, че "Северен поток 2" ще гарантира повече сигурност за енергийните доставки.

Все пак обаче ЕС прави стъпки към намаляване на обвързаността си с руските доставки. В това отношение могат да се посочат инвестициите в терминали за втечнен природен газ в Полша и Литва, които трябва да позволят по-голямо участие на други доставчици.

Въпреки това анализатори очакват Старият континент да продължи да разчита на Русия за доставките на синьо гориво още десетилетия наред.