Интересът към закупуването на земеделска земя предизвика същинския бум тази година на пазара на имоти, заяви в предаването "Бизнесът" по бТВ зам.-председателят на Националното сдружение недвижими имоти Лъчезар Искров.

На пазара вече има много дружества със специална инвестиционна цел, чиито интереси са насочени в продажбата на земеделски земи. Ако цените на жилищните имоти тази година са нараснали с около 40%, то стойността на земеделската земя е нараснала с  400%.

Очаквам ход назад в цените на старото строителство, предвид развитието на новото строителство у нас и новите изисквания в ЕС, каза още Лъчезар Искров. Той уточни, че визира предимно жилищните имоти.

Веднага след обявяване на влизането ни в ЕС, цените са паднали с 10 %.

Цените на имотите по морето вече са минали своя апогей, с обещанията за висока доходност, коментира Искров. Купували са ги предимно датчани, англичани и французи, с идеята да ги отдават под наем.

Цените са стигнали 1000 - 1200 евро за кв.м, но сега вече отливът и там е чувствителен, тъй като подобни имоти вече се намират за по 700-800 евро кв.м.

Изключително лошата инфраструктура и пренаселването, загубата на екзотичност, водят до загуба и на интерес към това, което предлагаме, смята Лъчезар Искров.

По думите му хората, които задържат продажбата на имотите си, с надежда да нараснат цените, може би ще останат излъгани.

Тепмът на нарастването на цените ще бъде между 8 и 12%.

По-висок ще е темпът на нарастване при терените, към които има инвестиционни цели, бизнес и производствени интереси, допълин Искров.