След като България влезе в EС, на англичаните ще им е изгодно да купуват имоти в България и в частност във Великотърновско, каза Малкълм Яксли, собственик на единствената фирма за мениджмънт на имоти в региона, цитиран от в."Янтра днес".

Дори и да скочат цените с около 20 %, на сънародниците му пак ще им е евтино да закупят къща. Все повече от жителите на Острова ще научат къде точно се намира България.

Според Яксли, след 2 години жилищата във Велико Търново ще са по 700 евро/кв.м.

В момента цените на имотите в Англия са едни от най-високите на Стария континент. За парите, за които чужденците се сдобиват с вила в България, не могат да купят и гараж в Лондон, който струва 300 000 лв.

Има англичани, които инвестират в имоти в региона, които препродават и дават под наем.

Англичани дават под наем вили за почивка на свои сънародници за около 150 - ­300 евро/седмица. В старата част на града къща се предлага за 120 евро на вечер, посочва Яксли.

Според него много собственици на големи вериги от Европа ще изградят хипермаркети у нас. Това важи и за мощните европейски фирми, които ще направят филиали в България. Тук материалите, трудът и самото производство ще им бъдат по-евтини.