Динамичност и плавно покачване на цените. С това се характеризира пазарът на недвижими имоти у нас през миналата 2006 година, обяви днес изпълнителният директор на агенция "Адрес" Катя Ценова.

По думите й тези характеристики са нормални за един развиващ се пазар, като българския. През миналата година има ръст на сделките с недвижими имоти от 15%, като за цялата година са сключени близо 280 000 сделки.

Ценова уточни, че тези данни са на база реално сключени сделки, а не на база офертни цени.

6-то място в света по вложения в недвижими имоти държи България и това се дължи най-вече на чуждите инвестиции у нас.

С 10-15% е очакваното увеличение в цените на имотите за 2007 г., като при луксозните имоти се очаква този ръст да надскочи 15%.

През 2006 г е имало по-голямо предлагане в сравнение с 2005 г, като са се променили и критериите за луксозно жилище - до 2005 г такова жилище е било с цена над 150 000 евро, а сега вече цената е над 300 000 евро.

Голяма роля за динамичността на пазара е изиграло и членството на България в ЕС, най-вече заради психологията и нагласата, че имотите ще поскъпнат. Имало е оттегляне на голяма част от офертите и голямо търсене през декември, като службите по вписванията са регистрирали многократно увеличение на сделки.

Най-голям ръст на цените в големите градове е отбелязан в Пловдив -14%, на второ място е София- 13%, след тях са Варна и Бургас.

В по-малките градове най-голям е ръстът на цените на имотите в Стара Загора -30%, Велико Търново- 28%, след тях са Ямбол, Благоевград и Русе.

Жилищата са най-голямата част от покупките на имоти, като най-усилено е било търсенето на 2-стайни апартаменти. Една от основните претенции на купувачите е било качеството на строителството, а не толкова цената. Между 26- 42 г е възрастовата група на купувачите на имоти в частта жилища.

С 40% повече жилища са купени с ипотечен кредит през 2006 г., в сравнение с предходната.

Най-скъпата продадена къща е в кв.Драгалевци - 420 000 евро, а най-скъпият продаден апартамент -510 000 евро е в центъра на София.

4600 евро най-евтиният апартамент (гарсониера) е продаден в Ямбол.

670 евро е била средната цена на кв.м. за жилищните имоти в София.