Eдин от най-големите строителни предприемачи в Китай Country Garden предупреди, че може да отчете загуба до 7,6 милиарда долара за първите шест месеца на годината.Това е поредното доказателство за основните проблеми, пред които е изправена втората по големина икономика в света. Китай е изпаднал в дефлация за първи път от повече от две години. Износът е намалял рязко, младежката безработица е рекордно висока.

По отношение на акциите на Country Garden Holdings има спад с над 5%. Очакванията бяха Country Garden да отчете нетна загуба от приблизително 6,24 милиарда долара през първото полугодие, пише BBC. Оказва се, че ще е по-голяма. За сравнение компанията отчете печалба от 265 милиона долара за същото време на миналата година.

Проблемите в сектора на недвижимите имоти в Китай могат да имат голямо въздействие върху страната - секторът представлява около една трета от икономиката.

Китай е изправен пред редица икономически предизвикателства, които повдигнаха въпроси относно темпа възстановяването на страната след пандемията. Износът на страната е спаднал с по-големи стойности от очакваните 14,5% през юли в сравнение с година по-рано, докато вносът е спаднал с 12,4%.

Да изгубиш 84% от състоянието си: Някога най-богата жена в Азия обедня с $28,6 милиарда от юни 2021-а насам

Да изгубиш 84% от състоянието си: Някога най-богата жена в Азия обедня с $28,6 милиарда от юни 2021-а насам

Причината е, че най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden е затънал в дългова криза

Младежката безработица също се следи отблизо. Рекордните 11,58 милиона висшисти ще излязат на пазара на труда тази година.

На фона на всички тези препятствия, страната трябва да се справя с нарастващия дълг на местното правителство и предизвикателствата на жилищния пазар. Миналия месец Evergrande - някога беше най-голямата компания за недвижими имоти в Китай, обяви че през 2021 г. и 2022 г. е отчела общо 81,1 млрд. долара загуби - рекордна сума. Това се случи, когато компанията просрочи дълговете си в края на 2021 г. Огромните загуби показват колко много предприемачът е бил разтърсен през последните години от кризата на пазара на имоти в Китай.