Някога най-богата жена в Азия Янг Хуейан е загубила по-голям дял от богатството си от всеки милиардер от юни 2021 г. насам. Причината е, че най-големият строителен предприемач в Китай Country Garden е затънал в дългова криза.

От юни 2021 г. нетното богатство на Янг се е сринало с 84%, в цифри това число е 28,6 милиарда долара. Състоянието на 41-годишната жена в момента е 5,5 милиарда долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Country Garden има 30-дневен гратисен период, за да избегне официално неизпълнение на дълга, според доклад на Reuters от тази седмица.

Листнатите в Хонконг акции на компанията се сринаха с 20,4% от понеделник. Янг дължи голяма част от богатството си на огромния 52,6% дял в компанията, според доклад на рейтинговата агенция Moody's, цитиран от Insider.

Преди да поеме мажоритарния дял в компанията от баща си през 2007 г., Янг завършва Държавния университет в Охайо, с бакалавърска степен по маркетинг и логистика.

Славните години за Country Garden обаче бързо отминават. Компанията остава най-големият строителен предприемач в Китай по продажби, но пазарната й стойност е намаляла с наполовина от началото на годината.

През юли компанията отчете продажби от 128,76 милиарда юана - 17,8 милиарда долара, през първите шест месеца на годината, което представлява 30% спад в сравнение със същия период на миналата година.

Янг стана най-богатата жена в Китай на 25 години след IPO на компанията, но загуби титлата на най-богатата жена в Азия през август 2022 г. от Савитри Джиндал. Тя е най-богатата жена в Индия и почетен председател на индийския конгломерат O.P. Jindal Group, според Bloomberg.

В края на юли Янг обяви, че дава 55% от акциите си в Country Garden на благотворителна организация, основана от по-малката й сестра, като делът тогава се оценява на 826 милиона долара.