Инвестиционната компания „Equest Balkan Properties" планира да превърне тризвездният столичен хотел „Сердика" в модерен търговски и офис център, става ясно публикувания вчера годишен отчет на британската компания.

„Equest", които придобиха 100% от хотела през януари миналата година за сумата от 10 млн. евро, първо имаха намерението да го реставрират и обновят до 4-звезден хотел, който да оперира под управлението на някоя международна верига хотели.

В последствие британците са преценили, че е по-изгодно да обединят сградата със съседен обект, като изградят 24 хил. кв.м. луксозен търговски център с модерни офиси от клас А.

Строежът на новия център, който ще разполага и с подземен гараж за близо 180 коли, се очаква да започне преди началото на лятото тази година, като ще бъде завършен през 2009 г.

След приключването инвестиционната стойност на проекта се оценява да надмине 60 млн. евро, като „Equest" ще притежава 58% от проекта.

От компанията предвиждат доходност от проекта в размер на 11%, като прогнозират близо 3.5 млн. евро доходи от наеми.

Към момента британците са започнали да преговарят с потенциални наематели за търговските площи и офисите от клас А на обща площ 8 хил. кв.м.

Освен хотел „Сердика" към момента „Equest Balkan Properties" ръководи друго два инвестиционни проекта в страната. Единият проект е „City Center Sofia Mall", който британците придобиха през март 2006 г. за сумата от 94 млн. евро. Другият е покупката на 40% от капитала на „Glorient Investment", който управлява търговската верига „Техномаркет".