Когато мнозина мислят зя европейския имотен пазар, си представят мрачни жилищни сгради. Това обаче може да бъде далеч от истината. Днес развиващата се Европа предлага уникален пазар на имоти, с невероятни градски мезонети и страхотни гледки, пише Emerging Europe.

Градове като Будапеща, Прага и Варшава имат все по-силен ръст на цените на имотите през последните години, предоставяйки перфектната възможност за инвестиции. През третото тримесечие на 2019 г., в Будапеща се наблюдават най-бързо растящите цени на жилищата света, а от 2018-2019 г. цените нараснаха със значителните 24%. Това може отчасти да се дължи на ниските ипотечни лихви, високата заетост и  силен икономически растеж.

Подобни движения могат да бъдат открити и в други държави. Градове като Пловдив и Загреб, също се славят с процъфтяващ пазар на имоти. Въпреки че тези пазари са идеални за някои чуждестранни инвеститори, основното търсене идва от местните купувачи. С растежа на икономиката на региона се появява нов богат набор, който увеличава търсенето на луксозни недвижими имоти.

Докато градове като Лондон, Женева, Париж и Монако остават с най-високите цени на имоти в Европа, някои от развиващите се пазари на континента са значително пренебрегнати. Будапеща например, предлага зашеметяващи апартаменти, мнозина от тях около река  Дунав. Някои от тях са само на пет минути от реката, предлагащи панорамни гледки. Друи са наскоро реновирани луксозни мезонети и съперничат на най-добрите имоти, които можете да видите от Лондон до Ню Йорк, но са на доста по-ниски цени от тях, разбира се.

И страна като Полша може да предложи много в това отношение. Например модерни луксозни мезонети във Варшава.

Прибалтийските държави също не са за пренебрегване. Сигурният икономически и политически климат, зашеметяващите пейзажи, означават, че градове като Талин, Рига и Вилнюс предлагат големи възможности.

В сърцето на Талин например, се предлагат домове със зашеметяващи архитектурни дизайни и само на минути от морето в близост до центъра на гарда. И извън града има много зашеметяващи апартаменти, на брега на Балтийско море. Много от тях са на пешеходно разстояние от ресторанти и магазини и предлагат уникална възможност на собственика да се почувства сред природата, с панорамна гледка, от гори и морета.

Придвижвайки се на юг към Балканите, регионът предлага някои доста добри имоти, твърде често пренебрегвани за по-северните градове, като например реставрирана вила в Букурещ. Това вероятно е един от най-красивите имоти в страната, който предлага богато украсени копринени и кадифени стени, мраморни бани и дървени подове. Ваш е за 2,2 милиона евро.

София и Любляна могат да предложат също модерни имоти. Не е трудно да се открият софийски апартаменти, предлагащи отворено пространство за живеене и зашеметяваща гледка към града.

В Любляна, много градски апартаменти се гордеят със съвременен дизайн, предлагащ зашеметяваща гледка към Средиземноморието и Стара планина, с френски прозорци и елегантни тераси.

И Украйна може да предложи много, като тези имоти в столицата Киев. Гледайки тези архитектурни постижения е време да започнем да мислим извън рамките.