Google купува офис сграда в Манхатън срещу $2,1 млрд. - един от най-ясните сигнали досега за апетита на технологичните гиганти за офис пространство въпреки работата от вкъщи, пише The Wall Street Journal.

Сделката за сградата е най-голямата за офис площ от началото на пандемията - и една от най-големите изобщо в историята на САЩ, по данни на Real Capital Analytics.

Google вече използва под наем сградата с размер 120 хил. кв. м. В споразумението бе записано, че тя има право да я придобие - което и ще се случи през първото тримесечие на 2022 г. Сградата на брега на река Хъдсън носи името St. John's Terminal и преди това е била товарен терминал.

През последните години Google, Facebook, Apple, Amazon и други технологични гиганти се превърнаха в най-големите наематели и купувачи на офис пространство в САЩ. Те се възползват от сравнително ниските цени на офис сградите и огромните им запаси от кеш.

Търсенето от страна на технологичните гиганти помага за компенсация на разпродажбите от страна на големите финансови компании като JPMorgan Chase & Co., HSBC и други. Градовете обичайно се радват на идването на големите технологични компании, тъй като те носят със себе си добре платени служители. Присъствието им обаче повдига и притеснения относно нивата на наемите и цените на жилищните имоти.

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Големите компании в САЩ започнаха да свиват офисите

Ранните индикатори показват, че пандемията ще намали за постоянно нуждата от големи офиси и ще свали наемите

Google възприе по-агресивна стратегия относно работата от вкъщи и засега няма планове да връща служителите в офисите поне до януари. Но придобивката подчертава, че компанията смята офис пространството за важна част от дългосрочната ѝ стратегия.

Сградата преминава през ремонт и се очаква да отвори врати отново в средата на 2023 г.

Google разширява присъствието си в Ню Йорк през последните години и вече има около 12 хил. служители в Голямата ябълка - най-много извън Калифорния. През 2018 г. тя придоби друга сграда срещу $2,4 млрд. Компанията притежава и още две сгради в града. Общо по света, компанията притежава сгради и земя на стойност $55,9 млрд.