В годината на пандемия, отприщила глобална криза и вкарала едни от най-големите икономики в рецесия, имотният пазар е нараснал с рекордни темпове. Цените на жилищата в световен мащаб са нараснали с най-бързия си темп от близо 3 години насам. А тази, която е на първо място по поскъпване на имотите, е съседка на България.

Според данните на консултантската компания Knight Frank, която аналзира пазарите в 56 страни, средната цена на жилищата в глобален план е нараснала с 5,6% през 2020 година в сравнение с ръст от 5,3 на сто за предходната година.

В няколко от страните по света поскъпването за разглежданите 12 месеца надхвърля 10%. Но на първо място е една държава, в която цените на имотите са скочили с над 30 на сто само на годишна база между четвъртото тримесечие на 2019 година и същото тримесечие на 2020 година. Това е съседна Турция, показва класацията на Knight Frank.

Сред най-бързо поскъпващите пазари през миналата година се нареждат два от региона на Централна и Източна Европа. На трето място в световен мащаб е Словакия, където скокът е от 16 на сто. Точно преди нея е Нова Зеландия с резултат от 18,6 на сто. В топ 8 влиза и Полша, където жилищата са поскъпнали с близо 11 на сто за изминалата година.

Сред големите икономики в Европа Германия и Франция също отчитат осезаем скок в стойността на имотите през 2020 година. За първата той е от 8 на сто, а за втората - от 6 на сто.

Има и няколко държави, които са на противоположния полюс със спад на цените. Сред тях са Индия и Мароко с намаление от съответно 3,6 и 3,3%.

Infographic: The Countries With The Biggest House Price Increases In 2020 | Statista You will find more infographics at Statista