В сърцето на Сингапур, един от най-скъпите градове в света, огромен празен парцел стои непокътнат.

Обграденият от сгради с апартаменти за по 3 милиона долара парцел е покрит с гъста гора, а между дърветата са скрити два изоставени двореца. И те могат да бъдат продадени за цена от впечатляващите 3,5 милиарда долара, изчисляват експерти, цитирани от Bloomberg.

Това обаче може да не се случи скоро, тъй като коронованият 34-годишен принц на Джахор (щат в Малайзия) Тунку Исмаил Султан Ибрахим е регистриран като собственик на бившият Tyersall Park, който се разпростира на 210 875 квадратни метра.

Там се намира и Истана Ууднеук - дворец, построен от неговите предци в края на 19-ти век, пише Bloomberg.

Преди години общата площ на парцела била значително по-голяма, но властите в Сингапур купуват част от земята там, за да разширят изградената в съседство ботаническа градина.

През 1990 година правителството там купило част от земята за 25 милиона сингапурски долара и още 98 000 квадратни метра през 2009 година за неизвестна сума.

А какво знаем за собственика? Трябва да започнем от там, че Малайзия е конституционална монархия, като тронът се предава на ротационен принцип между владетелите на отделните девет щата там на всеки пет години. Южният Джахор се управлява от бащата на споменатия принц Султан Ибрахим - Ибрахим Султан Искандар.

Въпреки че е собственик на земята в Сингапур неговият наследник няма право да я продава. Причината е, че тя е със специален статут на зелена зона, което означава, че изграждането на жилищни или други сгради там е забранено.

В същото време парцелът се намира в една от най-желаните части в Сингапур, а според изчисленията на местни брокери нейната обща цена би достигнала 4,7 милиарда долара, ако бъде пусната за продажба.