Продажбите на недвижими имоти в Ню Йорк са се сринали с 25% през първото полугодие спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Property Shark, предаде Zero Hedge. Разликите в отделните региони обаче са драстични.

Докато в Бруклин сделките почти не се понижават, в Куинс те са надолу с 10% на годишна основа. Но след като по-рано стана ясно, че кризата е нанесла най-тежкия удар върху пазара в Манхатън в историята през второто тримесечие, регионът търпи тежък спад за цялото полугодие, въпреки растежа на продажбите в началото на годината за целия Ню Йорк.

За подобряването на ситуацията не помага особено и фактът, че през юни, след като започна размразяването на стопанството, сделките се увеличиха леко, а медианната цена достигна най-високата си стойност в града от началото на годината, като възлизаше на 717,7 хил. долара за жилище.

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Кризата нанесе най-тежкия удар върху имотите в Манхатън в историята

Цените постигнаха най-големия спад от десетилетие

През март продажбите също започнаха оптимистично, като през първата седмица, т.е. точно преди затварянето на икономиката, те нараснаха с 15% на годишна основа. След мерките срещу коронавируса обаче, за целия месец постигат срив от 36%.

През май понижението продължава - до 52% на годишна база. Дъното обаче е през април, когато в Ню Йорк продажбите спадат с впечатляващите 61%, преди темпът да се започне да се обръща на месечна основа през юни. Все пак, през миналия месец продажбите са надолу с 41% спрямо юни 2019 г., което означава, че пазарът все още е много далеч от предкризисните си нива.